Despre proiectul genealogica

Gândit ca o unealtă care să vină în ajutorul cercetătorului interesat de trecutul familiilor, genealogica își propune să creeze o bază de date colaborativă a populației istorice a României și să faciliteze accesul la o vastă colecție de documente și surse de arhivă, altfel greu accesibile.

Scop și motivație

Scopul genealogica este de a dezvolta o platformă care să ajute cercetătorii să-și descopere originile reale, să-și înțeleagă mai bine trecutul neamului lor și să-și cunoască, fie și numai după nume, moșii și strămoșii de peste veacuri.

Cu acces la o gamă variată de informații istorice, fie că vorbim despre informarea cu privire la cunoașterea surselor fie că vă punem la dispoziție transcrieri după documentele istorice, sperăm să vă ușurăm munca de documentare și întocmire de arbori genealogici și spițe de neam.

Credem că este o preocupare naturală să ne dorim să cunoaștem mai multe despre înaintașii noștri. Nu suntem de părere că această activitate este destinată doar celor care au ”strămoși de seamă” ci în schimb credem că trebuie privită ca o posibilitate unică de conectare cu trecutul prin intermediul strămoșilor, indiferent de statutul social sau economic al acestora.

mitrică plan

Proiecte de transcriere

Prin proiectul genealogica planificăm și urmărim o transcriere sistematică a următoarelor patru mari colecții de documente istorice — în mare măsură inedite.

recensăminte fiscale

Catagrafiile Vistieriei Moldovei (1820-1852)

documente cu caracter fiscal, listele capilor de familie păstrate în fondul Vistieriei Moldovei de la Iași reprezintă un izvor esențial pentru cunoașterea și documentarea nominală a populației Moldovei înainte de 1859.

liste de împroprietăriți

Reformele agrare. Împroprietărirea țăranilor (1864-1945)

înregistrări nominale ale împroprietăriților de la 1864, 1878, 1921 și 1945, aceste documente reprezintă o resursă valoroasă pentru cercetătorii interesați de urmărirea și analiza situației economice a vremii.

acte de stare civilă

Mitrici parohiale pentru născuți, cununați și morți (1832-1865)

create cu scopul de a dovedi "cele trei mai de frunte întâmplări ale vieții omului, adică a nașterii, a căsătorii și a mutării din viață", mitricile parohiale, acolo unde se păstrează, reprezintă poate cea mai valoroasă sursă documentară pentru cercetările genealogice.

documente bisericești

Condici, liste și documente bisericești (1800-1900)

condici, liste de poporani, mărturisiți, peciuri de cununie și diverse însemnări nominale întocmite de către preoți — toate aceste documente oferă o perspectivă unică asupra vieții strămoșilor noștri și pot uneori substitui sursele esențiale (atunci când acestea lipsesc).

dashboard image

Colaborează cu noi

În același timp, sperăm să creăm o comunitate de oameni interesați de genealogie, unde aceștia să își poată împărtăși experiențele, să primească sfaturi și să colaboreze de-a lungul cercetării.

Dacă sunteți dispuși să contribuiți — cu resurse, pe partea de transcriere (alfabet chirilic / latin), în procesul de corectare / normalizare sau sub oricare altă formă – vă rugăm să ne scrieți la contact@genealogica.ro sau

Completați un formular de contact aici

Întrebări frecvente

Veți încărca și date din alte regiuni istorice?

Suntem deschiși către posibilitatea de extinderea a bazei de date cu înregistrări din toată România. Totodată, dat fiind faptul că echipa de față are interes și experiență în lucrul cu sursele moldovenești, acest proces se va realiza doar în măsura în care vom reuși mobilizarea unor persoane dornice să coordoneze activitățile de achiziție / transcriere a documentelor din regiunile respective.

Aveți în vedere și publicarea de documente recente?

Chiar dacă eforturile noastre se vor concentra mai cu seamă pe transcrierea documentelor din secolul 19, avem în vedere și publicarea unor surse din perioada 1900-1945 (e.g.împroprietăriri recente, urmași ai împroprietăriților, liste ale eroilor și participanților la conflictele militare, etc.).

Garantați acuratețea transcrierilor?

Majoritatea voluntarilor din spatele acestui proiect nu sunt istorici. Transcrierile documentelor în grafie chirilică / latină sunt realizate, în mare măsură, de către amatori. Acestea fiind spuse, nu ne asumăm nici o responsabilitate și nu oferim garanții în ceea ce privește conținutul acestui site. Ne ferim să tragem concluzii sau să oferim interpretări istorice pe baza informațiilor din documente — acest lucru rămâne în sarcina cercetătorului.

Această platformă vă pune la dispoziție transcrieri / indecși care respectă îndeaproape ortografia izvoarele documentare originale.

Chiar dacă ne consultăm periodic cu experți din domeniu pentru a ne asigura că transcrierea documentelor se realizează respectând normele folosite de istorici — greșeli de interpretare / tastare vor fi inevitabile. Îndemnăm utilizatorii să ne semnaleze orice fel de greșeală întâlnită în transcrieri — pe măsură ce sunt descoperite, acestea vor fi corectate.